Bachata / Merengue

Bachata

Voor degene die geen of weinig Spaans verstaat is bachata muziek leuke Latijns-Amerikaanse muziek met de ene keer snelle speelse en de andere keer romantische intonaties. De gitaar, basgitaar, güira en bongo zorgt ervoor dat je niet stil kan zitten. Eigenlijk zou bachata de Latijns-Amerikaanse smartlap kunnen worden genoemd, aangezien veel teksten gaan over tragische levens, onbeantwoorde liefdes en meer hartzeer. De oorspronkelijke term die gebruikt werd voor dit genre was dan ook amargue, wat bitterheid betekent. Niet zo gek dat de term bachata (Dominicaans: ongeorganiseerd feestje of feestgedruis) veel populairder werd.

Bachata wordt met een partner gedanst. Aangezien er geen strakke regels zijn, wordt overal ter wereld een eigen stijl gedanst. In zijn algemeenheid varieert de dansstijl ook tussen snelle bachatas die los (met alleen de handen vast) gedanst worden, en romantische bachatas die dichter tegen elkaar aan worden gedanst met meer fysiek contact. In grote lijnen vallen drie danswijzen te onderscheiden:

Dominicaanse stijl
Er wordt gedanst op enige afstand terwijl elkaars handen worden vastgehouden. Vaak worden er veel snelle tussenpasjes gezet. De bewegingen zijn doorgaans spontaan en aangepast aan het specifieke nummer. Draaien worden zelden gemaakt. Deze stijl is de meest geavanceerde en creatieve bachata dansstijl.

Antilliaanse stijl
Op Curaçao - en vanuit daar overgewaaid naar Nederland en zelfs naar andere landen - is een bachata danswijze ontstaan waarbij telkens op de vierde (laatste) tel van de maat een heup wordt opgetild en een 'hopje' wordt gemaakt. De oudere generatie Antillianen tilt daarbij soms ook de schouder op. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat zo'n hopje een vast onderdeel is van bachata dansen. In het land van herkomst, de Dominicaanse Republiek, wordt dit hopje echter niet gebruikt.

Dansschool stijl
Op dansscholen in de VS en Europa wordt bachata vaak geleerd in een klassieke danshouding waarbij beide danspartners dicht tegenover elkaar dansen met hun rechterhand achter op de rug van de partner. Er worden meestal geen snelle pasjes gemaakt. Daarentegen worden vaak wel enkele draaien geleerd.


Bij SalsAnna mixen we de stijlen waarbij je bachata leert dansen op elke soort muziek. De draaien, het hopje en ook de kleine accenten worden allemaal gebruikt.

Ben je benieuwd naar de diverse muziekstijlen?
Luister eens naar Aventura, Antony Santos, Juan Luis Guerra, Raulin Rodriguez, Zacarias Ferreira, Frank Reyes, Luis Miguel del Amargue, Monchy y Alexandra, Xtreme, Andy Andy, Elvis Martinez, Yoskar Sarante, Alex Bueno en Prince Royce.


Merengue

Merengue is een muziek- en dansstijl die evenals de bachata afkomstig van de Dominicaanse Republiek. Het tempo ligt hoger dan dat van salsa maar de basis pas is eenvoudiger. Het precieze ontstaan van de merengue is onbekend. De traditionele merengue is in ieder geval ontstaan uit door Afrikaanse slaven meegebrachte percussie en traditionele zang, vermengd met invloeden ui Tafno- en Spaanse muziek. Tegenwoordig zijn echter ook duidelijk invloeden uit andere Latijns-Amerikaanse genres merkbaar. Gedurende de 19e eeuw werd het genre door d hogere klassen vooral gezien als volks. In de jaren dertig van de 20e eeuw kreeg de merengue echter een lift, doordat het werd ingezet als propagandamiddel van de Dominicaanse dictator Rafael Trujillo. In die tijd werden grote merenguefestivals georganiseerd en de bijbehorende muziek was doorlopend op de radio te horen.

Er wordt beweerd dat de typische dansbeweging ontstond uit het stappen van aan elkaar geketende slaven maar daar is geen zekerheid over. Wel typisch voor merengue is de heupbeweging. Bij het verplaatsen van het gewicht gaat de heup van de ene kant naar de andere kant. Je danst de merengue met partner waarbij de heupen zich dus synchroon bewegen.

Muziek
Traditioneel wordt de merengue gespeeld met een tambora, een güira en een accordeon. Maar tegenwoordig is dit uitgebreid met conga, bongo, keyboard, timbales, basgitaren en diverse blaasinstrumenten. Hierdoor wordt de muziek voller en wordt er tevens meer afgewisseld tussen diverse stijlen: van de romantische slepende merengues naar de snelle, staccato ritmes van de hot merengues. Welke stijl je ookhoort, merengue blijft vrolijke, opzwepende en lekker in het gehoor liggende muziek.

Ben je benieuwd naar de merengue?
Bekende merenguemuzikanten zijn onder meer Juan Luis Guerra,Eddy Herrera, Elvis Crespo, Johnny Ventura, Kinit Mendez, Miriam Cruz, Fernandito Villalona en Las Chicas Del Can.