Merengue: de dans der vrolijkheid - SalsAnna: dansen met passie en plezier!

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Dansstijlen
 

Merengue

 
 
 

Merengue is een muziek- en dansstijl die evenals de bachata afkomstig van de Dominicaanse Republiek. Het tempo ligt hoger dan dat van salsa maar de basis pas is eenvoudiger. Het precieze ontstaan van de merengue is onbekend. De traditionele merengue is in ieder geval ontstaan uit door Afrikaanse slaven meegebrachte percussie en traditionele zang, vermengd met invloeden uit Taíno- en Spaanse muziek. Tegenwoordig zijn echter ook duidelijk invloeden uit andere Latijns-Amerikaanse genres merkbaar. Gedurende de 19e eeuw werd het genre door de hogere klassen vooral gezien als volks. In de jaren dertig van de 20e eeuw kreeg de merengue echter een lift, doordat het werd ingezet als propagandamiddel van de Dominicaanse dictator Rafael Trujillo. In die tijd werden grote merenguefestivals georganiseerd en de bijbehorende muziek was doorlopend op de radio te horen.

 
 

Er wordt beweerd dat de typische dansbeweging ontstond uit het stappen van aan elkaar geketende slaven maar daar is geen zekerheid over. Wel typisch voor merengue is de heupbeweging. Bij het verplaatsen van het gewicht gaat de heup van de ene kant naar de andere kant. Je danst de merengue met partner waarbij de heupen zich dus synchroon bewegen.

Traditioneel wordt de merengue gespeeld met een tambora, een güira en een accordeon. Maar tegenwoordig is dit uitgebreid met conga, bongo, keyboard, timbales, basgitaren en diverse blaasinstrumenten. Hierdoor wordt de muziek voller en wordt er tevens meer afgewisseld tussen diverse stijlen: van de romantische slepende merengues naar de snelle, staccato ritmes van de hot merengues. Welke stijl je ook hoort, merengue blijft vrolijke, opzwepende en lekker in het gehoor liggende muziek.

Ben je benieuwd naar de merengue?
Bekende merenguemuzikanten zijn onder meer Juan Luis Guerra,Eddy Herrera, Elvis Crespo, Johnny Ventura, Kinito Mendez, Miriam Cruz, Fernandito Villalona en Las Chicas Del Can.

(Met dank aan Wikipedia)

 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu